Γιώργος  Παπανδρέου:   «Η βία που  ασκήθηκε  δεν μπορεί  να δικαιολογηθεί»
Εντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας στην ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, την οποία καταδίκασε, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη» και «δυσανάλογη» χρήση βίας. 
Xθες το πρωί αποφάσισε τη διακοπή της ελληνοϊσραηλινής άσκησης που βρισκόταν σε εξέλιξη από την προηγούμενη εβδομάδα και την ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψης του αρχηγού του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η έκταση αυτής της βίας», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση και πως αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των ελλήνων πολιτών και η ασφαλής επιστροφή τους στην πατρίδα. «Γι΄ αυτό το θέμα εργαζόμαστε, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ σε στενή επαφή, σε συντονισμό και συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να μας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών».

Αργά χθες το απόγευμα ο Δ. Δρούτσας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν έλληνες πολίτες μεταξύ των τραυματιών και των θυμάτων. «Πρόκειται για δυσάρεστη κατάσταση, για την οποία ανησυχούμε και οι δύο χώρες... Είχαμε ενημερώσει από την αρχή για τους κινδύνους αυτής της αποστολής, εντός της οποίας υπάρχουν και εξτρεμιστικές ομάδες που θέλουν να βοηθήσουν τη Χαμάς», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Δρούτσα ο ισραηλινός πρέσβης Α. Γιαχία. Ερωτηθείς, πάντως, αν το σημείο όπου έγινε η επίθεση ήταν διεθνή ύδατα, ο πρέσβης έδειξε αμήχανος και αρκέστηκε να απαντήσει πως ήταν στρατιωτική περιοχή. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως οι Ισραηλινοί παραδέχονται επισήμως πως επρόκειτο για διεθνή ύδατα, ωστόσο, επειδή έχουν κηρύξει στρατιωτικό αποκλεισμό της περιοχής, όταν θεωρούν ότι υπάρχει απειλή, έχουν υιοθετήσει δόγμα προληπτικής επίθεσης. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι κομβικό σημείο του επεισοδίου που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την επίθεση στο τουρκικό σκάφος, είναι το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέτρεψε χθες τον κατάπλου και ανεφοδιασμό του στόλου των ακτιβιστών στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα κατηγορεί την οργάνωση Free Gaza για στήριξη της Χαμάς και υπενθυμίζει ότι η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ε.Ε. Αφήνει μάλιστα αιχμές και κατά του ελληνικού παραρτήματος «Ενα καράβι για τη Γάζα» για «ακραία ιδεολογία, πίσω από έναν ανθρωπιστικό μανδύα» και επικρίνει την οργάνωση για επικοινωνιακό τέχνασμα που προσφέρει πολιτική υποστήριξη στη Χαμάς.