Μετά τον πολυτελή γάμο στο Παρίσι και την πολυσυζητημένη δεξίωση στο Four Seasons, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλοςεπανήλθε προσφάτως στην επικαιρότητα με αφορμή την αγορά της πολυτελούς οικίας επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου αξίας -κατά δημοσιεύματα- 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και ιδιοκτησίας off-shore εταιρίας μέχρι προσφάτως από τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη. Το θέμα έφεραν στην επικαιρότητα κυριακάτικα δημοσιεύματα και δεδομένου του πολέμου κατά της διαφθοράς που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός άρχισε από την πρώτη στιγμή να δέχεται εισηγήσεις περί αποπομπής του πρώην υπουργού από το κόμμα…



Κατόπιν ωρίμου σκέψεως που επικράτησε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησηςΘόδωρου Πάγκαλου με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, της διευθύντριας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνας Βάρτζελη και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Αθανασάκη, εκρίθη πως δεν μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις στον κ.Τσοχατζόπουλο με μόνη αφορμή δύο δημοσιεύματα, τουλάχιστον όχι προτού διεξαχθεί έρευνα που θα αποδείξει την ύπαρξη παράνομης ή καταδικαστέας πολιτικά πράξης. Έτσι, δεδομένου ότι ο πρώην υπουργός δεν είναι πια βουλευτής του κόμματος, πόσο μάλλον κυβερνητικό στέλεχος, ημί μόνον μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το θέμα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του κόμματος, που συναποτελείται από τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτη Ξυνίδη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης Γιώργο Ανωμερίτη και την Συνήγορο του Μέλους και Φίλου Μαρία Αρσένη. Λίγες ώρες μετά, διετάχθη και διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, προκειμένου να διαπιστωθεί κατ’ αρχήν αν έχουν διαπραχθεί φορολογικές παραβάσεις ή τυχόν ποινικό αδίκημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newstime.gr, ο πρώην υπουργός που από την πρώτη στιγμή κάνει λόγο για ‘συκοφαντική επίθεση’ και ‘ύπουλη προσπάθεια στοχοποίησης’ εις βάρος του, προτίθεται αύριο ή το πολύ μεθαύριο να καταθέσει μήνυση κατά των εφημερίδων «Καθημερινή της Κυριακής’ και ‘Πρώτο Θέμα’, που ανέδειξαν το θέμα. Δικηγόρος του θα είναι και πάλι ο από έτη νομικός του σύμβουλος Μάκης Τζίφρας. Ο πρώην υπουργός πάντως φέρεται να πιστεύει πως υπάρχουν διαφορετικά κέντρα από τα οποία ξεκινάει η ‘επίθεση’ στο πρόσωπό του, με σκοπό την συκοφάντησή του. Όσο για την εξέταση του θέματος από τη Δικαιοσύνη, αλλά και την έρευνα που ξεκινά το ΠΑΣΟΚ, εκτιμά ότι θα συμβάλουν στην αθώωση και τελικά στη δικαίωσή του. Με γραπτή δήλωσή του άλλωστε, έχει από την πρώτη στιγμή κάνει λόγο για ‘διαφανή τρόπο’ με τον οποίο απέκτησε από κοινού με τη σύζυγό του την κατοικία τους «σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες», καθώς και για αγορά «μέσω τραπεζικού δανεισμού και έγγραφης υποθήκης».

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ καλείται τώρα να εξετάσει όλες τις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρώην υπουργού και να εκδώσει το πόρισμά της για το κατά πόσον δικαιολογείται μία τέτοια αγορά. Για πρώτη φορά θα συνεδριάσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, με σκοπό να εξετάσει όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν στην υπόθεση, ενώ αν κριθεί αναγκαίο θα καλέσει και τον ίδιο τον πρώην υπουργό να δώσει εξηγήσεις για την αγορά του σπιτιού του μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η Ιπποκράτους φέρεται να έχει ήδη στην κατοχή της και τα αποτελέσματα σχετικού ελέγχου που διενήργησε το ΣΔΟΕ, ενώ το θέμα δεν αποκλείεται να τεθεί και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου την Πέμπτη. Στο τελευταίο, αναμένεται να συγκροτηθεί η επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να συζητηθεί ευρύτερα το πολιτικό πλαίσιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές όπως διαμορφώνεται και από το πρόγραμμα ‘Καλλικράτης’.

Ερωτηθείς δε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής για το αν η παραπομπή της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου στην Επιτροπή Διαφάνειας είναι ένας έμμεσος τρόπος για να τεθεί εκτός κόμματος ο πρώην υπουργός, απάντησε πως «εάν υπήρχε τέτοια βούληση θα είχε τεθεί ήδη εκτός ΠΑΣΟΚ». Ο κ.Πεταλωτής σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να αδικήσει κανέναν, πόσο μάλλον στελέχη του ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένη ιστορική πορεία στο κίνημα και συνεισφορά στη χώρα. «Δικαιοσύνη και διαφάνεια παντού, αλλά χωρίς ανθρωποθυσίες. Αυτή είναι η αρχή μας», είπε, εξηγώντας πως η απόφαση για παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Διαφάνειας ελήφθη προκειμένου να διακριβωθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θα επέβαλαν διαφορετική αντιμετώπιση του πρώην υπουργού.