Ανέλαβε την ειδική αποστολή από τον Ότο Ρεχάγκελ. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος πέρασε ενενήντα λεπτά πλάι στον Μέσι με κόντρες, ένταση, πάθος, υποδειγματικά μαρκαρίσματα και τάκλιν... Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα δέχθηκε τα συγχαρητήρια από συμπαίκτες και αντιπάλους! Ακόμα και οι υπερόπτες Αργεντινοί δημοσιογράφοι ρωτούσαν να μάθουν στοιχεία για το νούμερο 19 της Ελλάδας. Τον Socratis, ο οποίος δείχνοντας «ασέβεια»... ανάλογη με αυτή του μεγάλου φιλόσοφου Σωκράτη προς τους Θεούς για τη διαφθορά των Νέων (339 π.χ.), εγκλώβισε το νέο «Θεό» των Αργεντινών, Λίο (Μέσι)! 
 

Η συνέντευξη του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στο newstime.gr

Πώς ήταν τα τετ-α-τετ με τον Μέσι;

"Φανταστική εμπειρία. Δεν περιγράφεται. Αγωνίστηκα κόντρα στον κορυφαίο του κόσμου και έχω να πω ότι δικαιολογημένα κατέχει αυτόν τον τίτλο. Είναι ξεχωριστός".

Τελικά τι είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό;

"Η ταχύτητα του. Είναι απίστευτη. Φυσικά σε συνδυασμό με τις κινήσεις του και την τεχνική του κατάρτιση".

Σε πείραξε το σχόλιο του Μέσι για το δυνατό παιχνίδι των Ελλήνων;

"Όχι, διότι ξέρω ότι δεν τον αντιμετωπίσαμε με σκληρό και «βρώμικο» τρόπο! Και σε ότι έχει να κάνει με τις προσωπικές μας κόντρες σας λέω ότι σε καμία περίπτωση δεν πήγα να τον χτυπήσω".

Τι λέγατε μέσα στο παιχνίδι;

"Είναι λογικό ένας τέτοιος παίκτης με αυτή την αξία και την ποιότητα να έχει παράπονα όταν δέχεται μεγάλη πίεση από τον αντίπαλο. Αυτό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ο εκνευρισμός του. Όμως δε μου είπε κάτι συγκεκριμένο, ούτε με έβρισε..."

Τι είχες στο μυαλό σου όταν πήγαινες να πιέσεις τον Μέσι; Παρατήρησα ότι πήγαινες στο πρώτο του βήμα και έκανες το μαρκάρισμα."Ήταν θέμα δικής μου επιλογής ο τρόπος που θα τον μάρκαρα. Δε μπορείς να μελετήσεις το μαρκάρισμα του Μέσι. Δε υπάρχει κάποια συνταγή για αυτόν τον παίκτη!"

Εσύ όμως τα πήγες εξαιρετικά απέναντι του. Ποιοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο;"Η καλή βραδιά και το πώς δούλεψε το μυαλό μου".

Αντάλλαξες φανέλα με τον Μιλίτο;

"Μίλησα με τον Μιλίτο. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Είναι από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει στο ποδόσφαιρο και με είχε βοηθήσει στα πρώτα μου βήματα στην Ιταλία. Είναι ο καλύτερος επιθετικός της φετινής χρονιάς και το δείχνουν τα όσα πέτυχε με την Ίντερ (σ.σ. κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ιταλίας). Πήρα και τη φανέλα του. Αυτός ο παίκτης αξίζει να παίζει βασικός στην Αργεντινή".
Τι σχόλια άκουσες για την παρουσία σου στα δύο ματς του μουντιάλ;
"Δεν ακούω τα σχόλια που γίνονται. Είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά που κάνω μέσα στο γήπεδο. Κάθε φορά μετά από ένα παιχνίδι εγώ πρώτος καταλαβαίνω αν έχω παίξει καλά ή όχι. Η κριτική των έξω δε με αγγίζει".

Μίλησες μας λίγο για τα συναισθήματα που σου γέννησε αυτή η διοργάνωση;

"Ήταν μια φανταστική εμπειρία. Πλέον το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία και να μπουν οι βάσεις για να είμαστε συνέχεια σε αυτά τα κορυφαία τουρνουά. Τέτοιες διοργανώσεις «χτίζουν» το χαρακτήρα μιας ομάδας".

Τι να περιμένουμε εν όψει των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012;

"Την πρόκριση. Τι άλλο; Ελπίζω να είμαστε σε καλή κατάσταση, όμως δε μπορούμε να λέμε μεγάλα λόγια από τώρα".

Πόσο εύκολο είναι να βλέπουμε σταθερά την Ελλάδα σε αυτές τις διοργανώσεις;

"Δεν είναι εύκολο να είσαι πάντα μέσα στα μουντιάλ. Δεν παράγουμε ως χώρα πολλούς ποδοσφαιριστές. Όμως το καλό είναι ότι ακολουθεί καλή φουρνιά παικτών η οποία έχει τις προδιαγραφές να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο το κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Η φουρνιά που πέρασε μας έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο και αυτό πρέπει να το θυμούνται όλοι για πάντα".

Νιώθεις ότι η γενιά σου παραλαμβάνει βαριά κληρονομιά;

"Είναι βαριά η κληρονομιά. Η Ελλάδα δεν κατακτά ποτέ τρόπαια. Δεν θα το ξανακάνει ποτέ. Όμως τα νέα παιδιά και οι μικρές εθνικές δείχνουν ότι το επίπεδο παραμένει υψηλό! Πρέπει να τους δοθεί χρόνος στις ομάδες τους και τότε όλα θα είναι καλύτερα".

Υπήρξε συγκίνηση όταν ο Ρεχάγκελ ανακοίνωσε ότι δε θα συνεχίσει στην ομάδα;

"Όταν ένας προπονητής είναι τόσα πολλά χρόνια στην ομάδα και φεύγει το κλίμα είναι πάντα φορτισμένο. Πάντα στη ζωή υπάρχει και το τέλος. Όμως η Εθνική ομάδα γυρίζει σελίδα και θα τραβήξει το δρόμο της".

Τελευταία ερώτηση για την καριέρα σου σε συλλογικό επίπεδο. Αγωνίζεσαι στην Τζένοα, όμως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από άλλες ιταλικές ομάδες για την απόκτηση σου. Τι θα κάνεις;

"Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Τζένοα. Με τιμά το γεγονός ότι ενδιαφέρονται για μένα κάποιες άλλες μεγάλες ομάδες διότι αυτό σημαίνει ότι κάτι έχω κάνει και κάτι έχω δείξει".