Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μέσω της οποίας κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα βίας στον ελληνικό αθλητισμό.
 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΠ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Στέλιος Γιαννακόπουλος, έχει ως εξής:

«Προς Την Αυτού Εξοχότητα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, επιθυμώντας να προχωρήσει στην καταγραφή κι υλοποίηση όσων είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου σας, Πρέσβη ΠΥΑ κ. Κωνσταντίνο Μπίτσιο και τη Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας κα Λεωνή Μαρίτση, κατά τη συνάντηση μας που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, επανέρχεται στο τεράστιο θέμα που αφορά το φαινόμενο της βίας στα ελληνικά γήπεδα με συγκεκριμένες προτάσεις που είναι δυνατό να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ,μέσα από την αλλαγή σε νοοτροπία και συμπεριφορές.

Είναι σαφές άλλωστε σε εσάς, δεδομένης της ευαισθησίας που έχετε για το ζήτημα αυτό, ότι όπως κι εσείς έτσι κι εμείς, παρακολουθούμε με έκδηλη αγωνία και με μεγάλο προβληματισμό όσα συμβαίνουν κι αφορούν τη μάστιγα της βίας στα γήπεδα, η οποία μεταφέρεται μάλιστα κι έξω από αυτά.

Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, όλο και πιο συχνά πλέον, κινδυνεύουν ακόμα και με την σωματική ακεραιότητα τους καθώς γίνονται στόχος για εκείνους που καταφεύγουν σε ακραίες αντιδράσεις και δε διστάζουν να επιτεθούν εναντίον των συναδέλφων μας ακόμα και μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Το περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να προσφέρουμε και να παράγουμε έργο, να εργασθούμε εντέλει, είναι ανασφαλές και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο. Το σχετικό πλάνο, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, είναι δυνατό να αναπτυχθεί και να εφαρμοσθεί στην πράξη, σε δύο διαφορετικά πεδία.

Αρχικώς, στον τομέα της πρόληψης, προτείνουμε όπως.

-Διοργανωθεί διαγωνισμός ζωγραφικής κι έκθεση στα σχολεία με θέμα την βία στα γήπεδα. Τα καλύτερα πονήματα θα αναδεικνύονται από ειδική επιτροπή και θα βραβεύονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου θα βρίσκεται αυτός ο θεσμός.

-Ο εκάστοτε Πρόεδρος του Π.Σ.Α.Π. θα ονομάζεται Πρέσβης κατά της βίας και θα είναι επικεφαλής της εκστρατείας ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία όλης της Ελλάδας. Ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονται σε αντίπαλες ομάδες, θα πηγαίνουν στα σχολεία για να κάνουν μάθημα αθλητικής αγωγής στα παιδιά δείχνοντας με τη φυσική παρουσία τους ότι δεν έχουν απολύτως τίποτα να χωρίσουν κι άρα δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο οι αντιπαλότητες. Η καμπάνια αυτή θα ονομάζεται "Είμαστε Μαζί". Ανάλογη ενημέρωση είναι δυνατό να γίνει και σε χώρους εργασίας.

-Η εκτύπωση και διανομή μικρού εγχειριδίου που θα μοιράζεται στα σχολεία και θα περιέχει σύντομα κείμενα, που ουσιαστικά θα είναι συνθήματα κατά της βίας, σκίτσα και φωτογραφίες που θα δείχνουν τη θετική πλευρά του αθλητισμού.

-Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κι ένα γενικότερο σύνθημα, όπως το "Παίζουμε Μπάλλα". Αυτό το σύνθημα είναι δυνατό να χαρακτηρίσει τη διεξαγωγή και μίας ημερίδας στην οποία θα κληθούν να μιλήσουν άτομα που έχουν πληγεί από την βία στα γήπεδα όπως και συγγενείς άλλων που ξεψύχησαν σε επεισόδια ή κινδύνευσαν σοβαρά. Θα στείλουν όλοι μαζί ένα μήνυμα αποφυγής της βίας στα γήπεδα.

Σε ότι έχει σχέση με την καταστολή της βίας στα γήπεδα, σε συνδυασμό πάντα με ενέργειες πρόληψης, προτείνουμε όπως.

-Νομοθετηθεί η προσφορά κοινωνικής εργασίας από άτομα που έχουν δείξει παραβατική συμπεριφορά στα γήπεδα. Με αυτό τον τρόπο θα προσφέρουν στην κοινωνία και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο σύνολο μέσα από διαδικασίες που θα τους οδηγήσουν ακόμα και στον επαναπροσδιορισμό της ίδιας της ταυτότητας τους.

-Η κατοχύρωση του ρόλου των σεκιούριτυ στα γήπεδο, με ουσιαστική εκπαίδευση και διαβάθμιση των αρμοδιοτήτων και των δράσεων τους.

-Η ουσιαστική αμοιβή των αστυνομικών που χρησιμοποιούνται σε υπηρεσία στα γήπεδα. Αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί εφόσον το 10% που καταβάλλεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Αστυνομία επιμερίζεται δικαιότερα ώστε να μην αισθάνονται οι αστυνομικοί που ρισκάρουν τις ζωές τους στα γήπεδα ότι αντιμετωπίζονται δίχως καν να υπάρχει φροντίδα για μία αξιοπρεπή αποζημίωση τους.

-Η απόφαση γι' οριστική διακοπή των αγώνων στην πρώτη περίπτωση τραυματισμού ποδοσφαιριστή εντός αγωνιστικού χώρου και σε κάθε περίπτωση που εν γένει θα απειληθεί η σωματική ακεραιότητα ποδοσφαιριστή.

-Η θεσμοθέτηση των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε ένας χούλιγκαν ο οποίος συλλαμβάνεται στο γήπεδο για παραβατικότητα, να υφίσταται όλες τις νομικές αλλά και ποινικές κυρώσεις που μπορεί να υπάρξουν γι' αυτόν σε συνάρτηση της χρήσης από μέρους του, του ΑΦΜ το οποίο έχει. Επίσης, θα μπορούσε να βοηθήσει στην βελτίωση της εικόνας του ποδοσφαίρου και στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης συλλογικού πνεύματος ευθύνης απέναντι στην βία, η πρόταση για τη δημιουργία, από τα έσοδα του ποδοσφαίρου, Ταμείου και προνομίων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους μακροχρόνια ανέργους, τους γονείς σε μονογονεικές οικογένειες.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των καινοτομιών ή έστω η εφαρμογή στην πράξη ορισμένων από αυτές, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει άμεσα στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα αλλά κυρίως για τη διαμόρφωση μίας νέας αθλητικής κουλτούρας στη χώρα μας με τη δημιουργία πνεύματος συλλογικότητας.

Όλα αυτά τα μέτρα ή κάποια από αυτά, εφόσον συνδεθούν σωστά, θα οδηγήσουν σε ένα πλαίσιο παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας το οποίο έχουμε την βεβαιότητα ότι θα είναι αποτελεσματικό κι αντάξιο του κύρους σας.