«Σφαγή, που έπληξε την παγκόσμια ειρήνη», χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά από έκτακτη σύσκεψη κορυφαίων παραγόντων.

Όπως ανέφερε σε υψηλούς τόνους, το αιματοκύλισμα από τις ισραηλινές δυνάμεις στα πλοία που μετέφεραν βοήθεια, «αξίζει κάθε καταδίκη». Είναι μία επίθεση στο διεθνές δίκαιο, συνέχισε, «τη συνείδηση της ανθρωπότητας και στη παγκόσμια ειρήνη» και προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας.

Η Τουρκία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ζητά την άμεση άρση του «απάνθρωπου εμπάργκο» της Γάζας όπως και τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την ισραηλινή επιχείρηση.

Ο Ερντογάν περιόδευε στη Νότια Αμερική κι επέστρεψε στην Αγκυρα εσπευσμένα αργά χθες το βράδυ. Στη σύσκεψη, όπου προήδρευσε νωρίτερα, μετείχαν ο υπουργός Αμυνας, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Στο μεταξύ, τρία τουρκικά αεροσκάφη (δύο στρατιωτικά και ένα πολιτικό) μετέβησαν στο Ισραήλ για τη μεταφορά 20 Τούρκων τραυματιών. Δεκάδες άλλοι Τούρκοι πολίτες που επέβαιναν στα πλοία εξακολουθούν να κρατούνται στο Ισραήλ