Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, ερευνά και τη σχέση που είχαν Έλληνες δημοσιογράφοι με παράνομες δοσοληψίες με τη Siemens, και τα ονόματα που εμπλέκονται αναμένεται να είναι πολλά. Ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος γράφει στο Έθνος ότι σίγουρα κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν εμπλακεί και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες και όσων αποκαλυφθούν τα ονόματα θα είναι εν μέρει άτυχοι, ωστόσο, η ΕΣΗΕΑ οφείλει να επιδείξει αποφασιστικότητα, καθώς η περίοδος που διανύουμε καθιστά επιτακτική ανάγκη την κάθαρση και του δημοσιογραφικού χώρου. Σε άρθρο της Ελευθεροτυπίας, ο Γιάννης Παντελάκης αναφέρει ότι όσο δε δίνονται συγκεκριμένα ονόματα στη δημοσιότητα, καίγονται τα ξερά μαζί με τα χλωρά και πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένοι έλεγχοι στα πόθεν έσχες των δημοσιογράφων.


Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, εφημερίδα Έθνος
"Κάλιο αργά παρά ποτέ"
"Δεν ξέρω τι θα βγάλει η έρευνα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για τους συνεργαζόμενους με τη Siemens και τον Χριστοφοράκο «δημοσιογράφους», αλλά θέλω να ελπίζω ότι αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθούν οι πρακτικές του παρελθόντος και ότι τα όποια στοιχεία προκύψουν θα δημοσιοποιηθούν και παράλληλα θ’ αξιοποιηθούν κατάλληλα από το επαγγελματικό μας σωματείο. Καιρός είναι, άλλωστε, οι διοικούντες την ΕΣΗΕΑ να κάνουν και κάτι χρήσιμο για το επάγγελμα.
Η αλήθεια είναι ότι με το κλίμα που υπάρχει είναι μάλλον αδύνατο να πέσει η υπόθεση στα μαλακά. Ακόμη κι να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι θ’ αποτύχει. Και υπό την έννοια αυτή οι μπλεγμένοι στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι «άτυχοι» σε σχέση με όσους και όποιους περιλαμβάνονταν σε παρόμοιες λίστες, που δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ. Τώρα η πίεση είναι τέτοια και τόση ώστε πιστεύω πως όσοι ελπίζουν σε κάτι ανάλογο είναι βέβαιο πως θ’ απογοητευτούν. Και να ήθελαν κάποιοι να τις «πνίξουν», δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρουν.
Αλλά και να υπήρχε μια τέτοια πιθανότητα, είναι χρέος τιμής για τον κλάδο να την ακυρώσει. Και μάλιστα με τρόπο που να μην αφήνει καμιά αμφιβολία για τις διαθέσεις των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης απέναντι σε καταστάσεις και φαινόμενα σαν αυτά που υποδηλώνει η συμμετοχή σε μια τέτοια λίστα..."

Γιάννης Παντελάκης, εφημερίδα Ελευθεροτυπία
"Δημοσιογράφοι και χρηματισμοί"
"Όπως υπάρχουν πολιτικοί που δεν τ' άρπαξαν -και δεν είναι λίγοι- υπάρχουν και δημοσιογράφοι που δεν τ' αρπάζουν. Και επίσης δεν είναι λίγοι, αλλά μάλλον οι περισσότεροι. Το θολό τοπίο, ωστόσο, που επικρατεί, με γενικόλογες καταγγελίες, χωρίς στοιχεία και ονόματα, βάζει στο ίδιο καζάνι τους πάντες. Και αυτό δεν είναι μόνο άδικο, είναι εγκληματικό. Γι' αυτήν την ισοπεδωτική διαχείριση του θέματος την πρώτη ευθύνη δεν έχουν μόνο όσοι διακινούν σχετικές «πληροφορίες» χωρίς στοιχεία. Την έχει το συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσιογράφων, που οφείλει να προστατεύσει τους εργαζομένους. Όχι με γενικόλογες ανακοινώσεις, αλλά με ουσιαστικό τρόπο. Εμμένοντας σε ουσιαστικό έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δημοσιογράφων, οι οποίες απλώς κατατίθενται, αλλά δεν ελέγχονται, παρά μόνο τυπικά, με τον ίδιο αστείο τρόπο που «ελέγχονται» εκείνες των πολιτικών. Και αν για τους τελευταίους είναι επιτακτική ανάγκη ο ουσιαστικός έλεγχος, για τους δημοσιογράφους υπάρχει διπλή ανάγκη. Ρόλος τους είναι ο έλεγχος κάθε μορφής εξουσίας και αυτός δεν μπορεί ν' ασκηθεί όταν «μπουκώνεται» από αυτήν..."