Η μεγάλη νίκη που πέτυχε η Ελβετία στην πρεμιέρα του 8ου ομίλου επί της Ισπανίας (1-0) δεν είχε τελικά αντίκρυσμα.  Η ομάδα του Οτμαρ Χίτσφελντ έμεινε εκτός της φάσης των «16» του Μουντιάλ, καθώς στο πλέον καθοριστικό παιχνίδι του ομίλου (3η αγωνιστική), και στο πιο έυκολο θεωρητικά, δεν κατάφερε να νικήσει την Ονδούρα μένοντας στο 0-0.


Από την άλλη μεριά, οι παίκτες του Ρεϊνάλδο Ρουέντα, κατάφεραν να πάρουν τον πρώτο τους βαθμό στη διοργάνωση, μένοντας όμως χωρίς να πετύχουν γκολ στη διοργάνωση, ένα αρνητικό στατιστικό που είχαν για τελευταία φορά το 2002, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα.
Η Ελβετία ήταν η ομάδα που έπρεπε να κυνηγήσει τη νίκη, καθώς ανάλογα με το αποτέλεσμα του άλλου ματς του ομίλου θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και την πρώτη θέση. Φάνηκε πάντως λίγο νευρική και παρόλο που είχε τον έλεγχο του ματς στο πρώτο ημίχρονο δεν μπορούσε να απειλήσει ουσιαστικά την εστία του Βαγιαντάρες. Ειδικά μετά την απώλεια των δύο πρώτων ευκαιρίών, νωρίς νωρίς, την πρώτη με το σουτ του Ινλερ στο 11' το οποίο πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του γκολκίπερ της Ονδούρας και τη δέυτερη στο 17' όταν μετά από προσπάθεια του Μπαρνέτα, ο Ντερντιγιόκ δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα στην καλύτερη στιγμή του πρώτου 45λεπτου. Λίγο πριν τη λήξη, σπαταλήθηκε ακόμη μία ευκαιρία για το συγκρότημα του Χίτσφελντ, όταν ο Νκουφό αντί να μπει μετωπικά προς την εστία, προσπάθησε να περάσει τη μπάλα κάθετα.
Το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου στο Ισπανία-Χιλή, επέτρεπε στους Ελβετούς με την επίτευξη ενός γκολ στο δεύτερο ημίχρονο να περάσουν στην επόμενη φάση, όμως αυτοί και πάλι εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Το γρήγορο γκολ της Χιλής, μάλιστα, φαίνεται ότι τους «έκοψε» τα πόδια, καθώς, πλέον, ήθελαν δύο γκολ για να περάσουν δεύτεροι. Την πρώτη μεγάλη ευκαιρία της επανάληψης την έχασαν οι παίκτες της Ονδούρας, όταν από μπαλιά του Αλβάρες στο 57' ο Σουάζο απέτυχε από πολύ κοντά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Μπενάλιο. Η Ελβετία προσπάθησε να πάρει τα πάνω της και αρχικά στο 60΄ Ο Μπαρνέτα σούταρε από το ύψος της περιοχής αλλά ο Βιγιαδάρ μπλόκαρε και στο 63' την ίδια κατάληξη είχε και η προσπάθεια του Ντερτιγιόκ. Κάπου εκεί «ξεθύμαναν» τα ψυχικά αποθέματα των Ελβετών. Στο 71΄ κινδύνεψαν και με ήττα, όταν ο Μπενάλιο έδειξε την κλάση του κι απέκρουσε ενστικτωδώς το πλασέ του Αλβάρες.


Διαιτητής: Εκτορ Μπαλντάσι (Αργεντινή)
Κίτρινες: Φερνάντες - Τόμας, Σουάζο, Τσάβες, Γουίλσον Παλάσιος
Κόκκινες: -
Οι συνθέσεις:
ΕΛΒΕΤΙΑ (Οτμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Λιχτστάινερ, Βον Μπέργκεν, Χούγκελ (78΄ Σακίρι), Μπαρνέτα, Ινλερ, Νκούφο (69΄ Φρέι), Γκρίχτινγκ, Φερνάντες (46΄ Γιακίν), Τσίγκλερ, Ντερντιγιόκ
ΟΝΔΟΥΡΑ (Ρεϊνάλδο Ρουέντα): Βαγιαντάρες, Τσάβες, Φιγκερόα, Μπερνάρντες, Τόμας, Νούνιες (67΄ Μαρτίνες), Γουίλσον Παλάσιος, Τζέρι Παλάσιος (78΄ Γουέλκαμ), Σουάζο (87΄ Τούρσιος), Σαμπιλόν, Αλβάρες