Τις εξεταστικές επιτροπές ‘έδειξε’ ως τις μόνες αρμόδιες για την απόφαση κλήσης οποιουδήποτε πολιτικού ή άλλου προσώπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για την πρόταση του κοινουβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα να κληθεί για να καταθέσει στην επιτροπή για την υπόθεση της Siemens ο νυν υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.


«Ο,τιδήποτε άλλο θα συνιστούσε παρέμβαση», είπε, αν και παρατήρησε ότι οι συμβάσεις για τον ΟΤΕ είχαν υπογραφεί περίπου έναν χρόνο πριν αναλάβει καθήκοντα στη θέση τότε του ΓΓ του αρμόδιου υπουργείου ο κ.Μανιάτης, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να είχε κάποια σχέση με τη Siemens.
Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι επιλέγει να παίξει το παιχνίδι της συσκότισης κόντρα στην κυβερνητική προσπάθεια για διαφάνεια, επιμένοντας πάντως πως η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να κληθεί, αν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής το κρίνουν ως απαραίτητο. Στα μέλη της επιτροπής, αυτή τη φορά για το Βατοπαίδι, παρέπεμψε ο ίδιος για να αποφασίσουν και κατά πόσον θα πρέπει οι εργασίες της να παραταθούν ως τον Σεπτέμβριο όπως ζητά η ΝΔ, ή όχι. Σε μία τρίτη επιτροπή, αυτή της Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε για το θέμα που έχει προκύψει με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, σχετικά με το αν το κόμμα θα περιμένει τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας που έχει διαταχθεί ή όχι. «Επιλογή μας είναι η δικαιοσύνη και η διαφάνεια παντού, αλλά χωρίς ανθρωποθυσίες», επανέλαβε, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως αν υπήρχε βούληση να τεθεί εκτός κόμματος ο πρώην υπουργός, αυτό θα είχε ήδη γίνει και δεν θα παραπεμπόταν στην επιτροπή.

Δεχόμενος καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες απέναντι στην ισραηλινή επίθεση κατά των ακτιβιστών, ο κ.Πεταλωτής έκανε λόγο για μία ‘συστηματική, προσεγμένη και πολύ αποτελεσματική’ προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με διεθνείς προσωπικότητες χθες ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως ο τελευταίος καταδίκασε την ενέργεια της ισραηλινής κυβέρνησης και προσπάθησε να έχει έναν συντονισμό των ενεργειών, προκειμένου η κατάσταση να αντιμετωπισθεί με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες ως προς την σωματική ακεραιτότητα των μελών της αποστολής, αλλά και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οποία χαρακτήρισε ‘κατάφορη’. Γνωστοποίησε δε ότι ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ βρίσκεται στον χώρο κράτησης των μελών της αποστολής για να συντονιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο επαναπατρισμός των Ελλήνων που έχει ήδη αρχίσει με την επιστροφή έξι ατόμων νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Κατά τα λοιπά, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό, περιορίστηκε να πει ότι είναι φυσικό να γίνονται τέτοιες συσκέψεις ενόψει ενός νομοσχεδίου που αφορά σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, που μόνο αυτή η κυβέρνηση -κατά τον ίδιο- άνοιξε σε τέτοιο βαθμό. Επέμεινε πάντως πως υπάρχουν ‘συμφωνηθέντα’ μέσα από το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα και πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται προ εκπλήξεως, καθώς γνωρίζει καλά τι έχει υπογράψει, αλλά έχει και λογικά επιχειρήματα, με τα οποία παλεύει για ένα δίκαιο Ασφαλιστικό στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που της δίνει η πραγματικότητα…

«Αυτονόητο δεν είναι τίποτα», είπε, ερωτηθείς για το θετικό της επόμενης αξιολόγησης της χώρας από την τρόικα, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι οι στόχοι της κυβέρνησης για το έλλειμμα έχουν ήδη ξεπεραστεί και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία των εσόδων του κράτους.  Εμμένοντας, τέλος, στο εισαγωγικό του σχόλιο στις τομές που προωθούν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας και Υγείας, το καθένα στους τομείς αρμοδιότητάς του, ρωτήθηκε για την ‘μη εφαρμογή’ του ήδη ψηφισθέντος νόμου για την τιμολόγηση των φαρμάκων, για να απαντήσει υποστηρίζοντας πως είναι πολλές οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια μείωσης των τιμών των φαρμάκων εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη επάρκεια στην αγορά