Εκατόν σαράντα  πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην τροµοκρατική επίθεση των Ναξαλιτών την  Παρασκευή. Οι αντάρτες είχαν αφαιρέσει ένα τµήµα 46 εκατοστών από τις ράγες µε αποτέλεσµα να  εκτροχιαστεί µία επιβατική υπερταχεία και να συγκρουστεί µε µία εµπορική αµαξοστοιχία
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των µαοϊκών ανταρτών που προκάλεσαν τον εκτροχιασµό µιας υπερταχείας στη Δυτική Βεγγάλη, µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν 145 άνθρωποι, έχει αρχίσει κατά δήλωσή της η ινδική αστυνοµία. Οι επονοµαζόµενοι Ναξαλίτες, όµως, δείχνουν να βρίσκονται συνεχώς ένα βήµα µπροστά από τις αρχές. 
Πήραν το (συλλογικό) όνοµά τους από το χωριό όπου «γεννήθηκαν» και άρχισαν την ένοπλη δράση τους το 1967 µέσα από µία εξέγερση αγροτών: το Ναξαλµπάρι της Δυτικής Βεγγάλης. Εµπνέονται από τον Μάο, όµως έχουν να λάβουν οικονοµική στήριξη από το Πεκίνο δεκαετίες τώρα. Εµφανίζονται ως εκπρόσωποι και υπερασπιστές των δεκάδων εκατοµµυρίων ακτηµόνων εργατών, φτωχών αγροτών και φυλών στις πιο αποµακρυσµένες περιοχές της Ινδίας, που ουδόλως έχουν ωφεληθεί από την οικονοµική ανάπτυξη της χώρας. Και έχουν θέσει ως στόχο την ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης έως το 2050.

Επί χρόνια, η ινδική κυβέρνηση θεωρούσε τους µαοϊκούς αµελητέο κίνδυνο. Αρχικά, άλλωστε, ήταν οπλισµένοι κυρίως µε τόξα και βέλη. Σήµερα, όµως, οι αντάρτες αγοράζουν όπλα από κινέζους λαθρεµπόρους, βρίσκονται σε τακτική επαφή µε άλλες οργανώσεις εξτρεµιστών που επιχειρούν στην Ινδία και είναι εξοπλισµένοι µε αυτόµατα όπλα, φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών, νάρκες και εκρηκτικά. Αριθµούν συνολικά 20.000 ένοπλους αντάρτες «πλήρους απασχόλησης» και 100.000 υποστηρικτές, συµπεριλαµβανοµένων και κάποιων διανοουµένων. Εχουν εδραιώσει την παρουσία τους στα 20 από τα 28 κρατίδια της Ινδίας, στις 223 από τις 626 διοικητικές της περιφέρειες, και ελέγχουν πλέον µεγάλες εκτάσεις πλούσιων σε ορυκτές ύλες εδαφών. Λέγεται µάλιστα πως λειτουργούν µέσα από τα αρχηγεία τους στα πυκνά δάση σκιώδεις κυβερνήσεις και δικαστήρια και πως δρουν ως ιδιότυποι Ροµπέν των Δασών, συµµαχώντας µε τους ντόπιους αγρότες εναντίον των κυβερνητικών προσπαθειών να εξασφαλίσουν περισσότερη γη για τις βιοµηχανίες· παράλληλα αποσπούν εκβιαστικά από τις βιοµηχανίες εκατοµµύρια για να χρηµατοδοτούν τον αγώνα τους.

Περισσότερες από 1.000 επιθέσεις πραγµατοποίησαν µέσα στο 2009 - συνολικά σκοτώθηκαν 600 άνθρωποι. Ως απάντηση, η κυβέρνηση άρχισε το περασµένο φθινόπωρο την Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι: συνολικά 60.000 αστυνοµικοί εστάλησαν να συνδράµουν τις κυβερνήσεις των κρατιδίων εναντίον των µαοϊκών ανταρτών. Οµως η έλλειψη συντονισµού, εκπαίδευσης, εξοπλισµού και επαρκούς συλλογής πληροφοριών, καθώς και η απροθυµία των αρχών να αναπτύξουν τον στρατό έχουν ως αποτέλεσµα ολοένα και πιο «εντυπωσιακές» επιθέσεις από τους αντάρτες: τον περασµένο Απρίλιο, κατάφεραν να παρασύρουν 76 αστυνοµικούς σε ένα ναρκοπέδιο µέσα σε ένα δάσος στην περιοχή Νταντεουάντα. Πριν από δύο εβδοµάδες, έστησαν ενέδρα σε ένα λεωφορείο στην Κεντρική Ινδία, µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν 31 αστυνοµικοί και άµαχοι.

Ο πρωθυπουργός Μανµοχάν Σινχ χαρακτήρισε τους αντάρτες τη µεγαλύτερη πρόκληση για την εθνική ασφάλεια στην ιστορία της ανεξάρτητης Ινδίας. Η επίθεση της Παρασκευής ήταν η επιβεβαίωση πως οι άµαχοι θεωρούνται πλέον θεµιτός στόχος από τους Ναξαλίτες: αφαιρώντας ένα τµήµα µόλις 46 εκατοστών από τις ράγες, κατόρθωσαν να εκτροχιαστεί µία επιβατική υπερταχεία και να συγκρουστεί µε µία εµπορική αµαξοστοιχία. Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στα µέλη µιας οµάδας ονόµατι Λαϊκή Επιτροπή εναντίον των Θηριωδιών της Αστυνοµίας και δηλώνει ότι «προσπαθεί να τους εντοπίσει και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη».