Το Βατικανό χαρακτήρισε, την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών μία "πολιτική αδικία" (...)"που έχει επιβληθεί στον παλαιστινιακό λαό", με επίσημο έγγραφο του που θα χρησιμοποιηθεί στην προσεχή επισκοπική σύνοδο, αφιερωμένη αποκλειστικά στο Μεσανατολικό. Αποσπάσματα του επίσημου έγγραφου του Βατικανού, από 40 σελίδες, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ansa".

Η επισκοπική σύνοδος θα διεξαχθεί από 10-24 Οκτωβρίου στο Βατικανό, η δε διενέργειά της θ' ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πάπα, όταν την Κυριακή θα βρίσκεται στην Κύπρο.

"Η κατοχή από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών δυσχεραίνει τις μετακινήσεις, την οικονομία, την κοινωνική και την θρησκευτική ζωή των Παλαιστινίων", τονίζεται στο έγγραφο αυτό, σύμφωνα πάντοτε με το "Ansa".

"Ορισμένες χριστιανικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις δικαιολογούν, βασιζόμενες στις Αγιες Γραφές, την πολιτική αδικία που έχει επιβληθεί στους Παλαιστίνιους, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση των χριστιανών Αράβων", προστίθεται.

"Οι Παλαιστίνιοι, από την πλευρά τους, δεν έχουν εύκολη την πρόσβαση στους ιερούς τόπους τους, εξαρτώμενοι από τις συμφωνίες και τις στρατιωτικές άδειες, εκ των οποίων κάποιες τούς αρνούνται 'γιά λόγους ασφάλειας' την πρόσβαση...", υπογραμίζεται εξάλλου στο ίδιο κείμενο.

Στο μεταξύ, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σκόπιμη τη 'διαρροή' των θέσεων αυτών από το Βατικανό ειδικά την 'επομένη ημέρα' της πολύνεκρης στρατιωτικής καταδρομής του Ισραήλ με 'στόχο' τον στολίσκο που θα μετέφερε βοήθεια ανθρωπιστική στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης με την κωδική επωνυμία "Ενα καράβι γιά τη Γάζα".

Πάντως ήδη χθες ο επίσκοπος Λομπάρντι χαρακτήρισε την καταδρομική επιχείρηση των Ισραηλινών "πάρα πολύ λυπηρή" και "πολύ ανησυχητική γιά όλη τη Μέση Ανατολή" και "οδύνη" γιά την απώλεια "τόσων ανθρώπινων ζωών".