Αθήνα
Συνεχίστηκε και χθες η ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας, λόγω της "λευκής απεργίας" των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η οποία προκαλεί πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως τις 9 το πρωί της Δευτέρας είχαν παρατηρηθεί καθυστερήσεις πάνω από μία ώρα σε 42 πτήσεις. Διευκρινίζεται ότι οι καθυστερήσεις αυτές αφορούν μόνο τις αναχωρήσεις και όχι τις αφίξεις.
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα λειτούργησε χθες το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, καθώς από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνταν κανονικά όλες οι πτήσεις και μόνο δυο αεροσκάφη αναχώρησαν με καθυστέρηση περίπου 30 λεπτών. Πρόκειται για τις πτήσεις προς Ρώμη και Άμστερνταμ, ενώ χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις πραγματοποιήθηκαν και οι υπόλοιπες προγραμματισμένες πτήσεις.
Ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας στη ΝΕΤ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή τους στην «λευκή απεργία» των ελεγκτών και μίλησε για «συντεχνιακά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν οι συνδικαλιστές». Τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που η οικονομία πάει να ανασάνει και κάλεσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε διάλογο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι αίτημά τους είναι η διοικητική τους αυτοτέλεια και η δημιουργία μίας οικονομικής διεύθυνσης που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά του κλάδου.
Ως ένδειξη καλής θέλησης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ανέστειλαν την 24ώρη απεργία που είχαν κηρύξει για τον Σάββατο, μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον υφυπουργό Μεταφορών Ν.Σηφουνάκη και τον γ.γ. Χ.Τσιόκα.
Τα «ανταλλάγματα» από την πλευρά της κυβέρνησης είναι αφ' ενός η ανάκληση της απόφασης της ΥΠΑ για ανάκληση των καλοκαιρινών αδειών και διαβεβαίωσεις ότι θα εξασφαλιστεί με το νέο νομοσχέδιο η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ελεγκτών. Σε ό,τι αφορά τώρα την «λευκή απεργία» η στάση των ελεγκτών θα καθοριστεί -όπως είπαν- από τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Το ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο την αυστηρή τήρηση των διεθνών κανονισμών για τη χωρητικότητα του εναέριου χώρου, επιτρέποντας συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων ανά ώρα.
Η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις πτήσεων, δεδομένου ότι το καλοκαίρι, οπότε είναι μεγαλύτερη η τουριστική κίνηση, ο αριθμός των πτήσεων που εξυπηρετούν ανά ώρα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι μεγαλύτερος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση σημειώνει ότι απορρίπτει στο σύνολό του το σχέδιο νόμου που προωθεί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, και επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τρόπο που θα καθοριστεί τις προσεχείς ημέρες