¬ Οιδρυτής  της ιστοσελίδας Wikileaks Τζούλιαν Ασέιντζ δείχνει το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφηµερίδας «Guardian» που δηµοσιοποίησε µαζί µε τους «Νew Υork Τimes» και το  «Spiegel» τα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τον πόλεµο στο Αφγανιστάν. Χθες ο Ασέιντζ έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.
Μια πολύ διαφορετική εικόνα για τον πόλεµο του Αφγανιστάν από αυτήν που περιγράφει η αµερικανική κυβέρνηση διαµορφώνεται µέσα από τα 91.000 απόρρητα ντοκουµέντα που δηµοσιοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα Wikileaks. Πρόκειται για τηµεγαλύτερη διαρροή απορρήτων στην ιστορία του αµερικανικού στρατού. 
Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας έδωσαν τα χιλιάδες έγγραφα σε τρία έγκυρα έντυπα – την αµερικανική εφηµερίδα «Νew Υork Τimes», τη βρετανική «Guardian» και το γερµανικό περιοδικό «Spiegel» – που δηµοσίευσαν χθες πολλές σελίδες µε αποκαλύψεις που αρχίζουν από εκατοντάδες φόνους αµάχων και φθάνουν έως τη συνεργασία των πακιστανικών µυστικών υπηρεσιών µε τους Ταλιµπάν εναντίον των ΝΑΤΟϊκών δυνάµεων. Αφορούν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Δεκέµβριο του 2009 και περιλαµβάνουν τη δεύτερη θητεία του προέδρου Μπους και τον πρώτο χρόνο του προέδρου Οµπάµα, προτού ανακοινώσει τη νέα του στρατηγική για το Αφγανιστάν. Ο Λευκός Οίκος επανειληµµένα χθες έκανε λόγο µέσω του συµβούλου του προέδρου Οµπάµα Τζέιµς Τζόουνς για «µια ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», ενώ έντονα αντέδρασαν και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και του Πακιστάν.

«Εγκλήµατα πολέµου»
Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Τζούλιαν Ασέιντζ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ανέφερε ότι τα διαβαθµισµένα ντοκουµέντα που δηµοσιεύθηκαν «είναι µόνον η επιφάνεια» και ότι στην κατοχή του υπάρχουν πολλές χιλιάδες απόρρητα έγγραφα ακόµα. Ο Ασέιντζ που τόνισε ότι «ρόλος της δηµοσιογραφίας είναι να τα βάζει µε τους ισχυρούς», πρόσθεσε ότι πιστεύει πως «χιλιάδες επιθέσεις του αµερικανικού στρατού πρέπει να ερευνηθούν ως εγκλήµατα πολέµου», καθώς πολλές εξ αυτών είχαν ως αποτέλεσµα τη δολοφονία αµάχων. Κατέληξε µάλιστα λέγοντας ότι η ιστοσελίδα του διαθέτει πολλά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ ακόµα, για πολλές χώρες του κόσµου: «Η εµπειρία µου δείχνει ότι το κουράγιο είναι µεταδοτικό. Οι πηγές παίρνουν θάρρος από τις ευκαιρίες που τους ανοίγονται». Οι «Νew Υork Τimes» ανέφεραν ότι τα έγγραφα «δείχνουν µε απίστευτη λεπτοµέρεια γιατί, µετά τη δαπάνη από τις ΗΠΑ σχεδόν 300 δισεκατοµµυρίων δολαρίων στον πόλεµο του Αφγανιστάν, οι Ταλιµπάν σήµερα είναι πιο ισχυροί από οποιαδήποτε άλλη εποχή από το 2001». Τα έγγραφα που φέρουν τον τίτλο «Ηµερολόγιο του Αφγανικού Πολέµου» συντάχθηκαν από στρατιώτες και αξιωµατικούς των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών που συµµετείχαν στον πόλεµο και «περιγράφουν κυρίως αµερικανικές στρατιωτικές ενέργειες όπου χρησιµοποιήθηκε θανάσιµη βία».

«Σηµαντική πρόοδος»
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαµ Χέιγκ δήλωσε χθες σε συνεδρίαση οργάνου της Ε.Ε. ότι έχει σηµειωθεί σηµαντική πρόοδος στο Αφγανιστάν «και ελπίζω οι αποκαλύψεις να µη δηλητηριάσουν την ατµόσφαιρα». Αξιωµατούχος της Ε.Ε. πάντως ανέφερε ότι οι 27 χώρες - µέλη «θέλουν να µείνουν όσο το δυνατόν πιο µακριά από την όλη υπόθεση». Καθώς η πιο εντυπωσιακή αποκάλυψη αφορά τη συνεργασία των Πακιστανών – οι οποίοι παίρνουν ετήσια οικονοµική βοήθεια από τις ΗΠΑ άνω του 1 δισεκατοµµυρίου δολαρίων – µε τους Ταλιµπάν, τους οποίους µάχονται οι αµερικανοί στρατιώτες, ο γερµανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να συνεργαστούν. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου πάντως ανέφερε ότι η µελέτη των εγγράφων που αποκαλύφθηκαν «θα πάρει µέρες ή και εβδοµάδες» και ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις από τη δηµοσιοποίησή τους. Η πακιστανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αβάσιµα και µεροληπτικά» τα έγγραφα που διέρρευσαν και διέψευσε ότι στελέχη των µυστικών της υπηρεσιών συνεργάζονται µε Ταλιµπάν για τη δολοφονία αξιωµατούχων της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Η δηµοσιοποίηση των εγγράφων γίνεται τρεις εβδοµάδες µετά την απαγγελία κατηγοριών από τις αµερικανικές αρχές κατά του 22χρονου αµερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος υπηρετούσε στις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού στη Βαγδάτη, για τη διαρροή ενός βίντεο που έδειχνε την επίθεση αµερικανικού ελικοπτέρου Απάτσι κατά ιρακινών αµάχων. Σύµφωνα µε πληροφορίες ο στρατιώτης έχει παραδώσει στην ιστοσελίδα περίπου 260.000 απόρρητα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα.

Ο Καρζάι
Ενδεικτικό πάντως της τεταµένης κατάστασης που επικρατεί µετά τη δηµοσίευση των απόρρητων εγγράφων στο Αφγανιστάν είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του ΝΑΤΟ έσπευσε να χαρακτηρίσει «αβάσιµες» της κατηγορίες του αφγανού προέδρου Χαµίντ Καρζάι, ότι δυνάµεις του ΝΑΤΟ σκότωσαν 52 αµάχους στο χωριό Ρεγκέι, στις νότιες περιοχές της χώρας.