Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να αποτρέψουμε την εξάπλωση της κρίσης από την Ελλάδα δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών των 16 χωρών μελών της ευρωζώνης.

Η ίδια δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος» και τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων των κανονισμών που αφορούν στα  ελλείμματα των χωρών. «Πρέπει να ενισχύσουμε τους κανονισμούς» δήλωσε «αλλιώς, κατά τη γνώμη μου, δεν θα έχουμε αποτελέσματα».

Πριν από την άφιξή της στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος, είχε μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος των Ην.Πολιτειών είπε ότι συμφώνησαν, με την Άγκελα Μέρκελ, ότι είναι ανάγκη να δοθεί μια «ισχυρή απάντηση» στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. «Συμφωνήσαμε για τη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης εκ μέρους των
πληγεισών χωρών και μιας ισχυρής οικονομικής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Λευκό Οίκο.

«Κατέστησα σαφές ότι οι Ην.Πολιτείες στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες της ευρωζώνης θα δεσμευτούν για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Όλοι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα δείξουν την προθυμία τους να κάνουν νέες προσπάθειες», επισήμαναν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ είχαν συνομιλίες με αντικείμενο την κρίση που δοκιμάζει έντονα την ισχύ του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονταν για τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιγε με σημαντική πτώση, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,25% και το δείκτη Nasdaq να πέφτει κατά 3,52%.