Ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης. Γιαννάκης και Παπαλουκάς τόνισαν σήμερα, πως αυτή η ευκαιρία είναι ό,τι αναζητούσαν δύο χρόνια τώρα. Πρόβλημα με Τεόντοσιτς.


Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, όπως χθες μετά το τέλος του ημιτελικού με την Παρτιζάν, επισήμανε και σήμερα πως στον τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Μπαρτσελόνα το «παρών» θα δώσουν οι δύο καλύτερες ομάδες της χρονιάς, λέγοντας πως «θεωρώ ότι οι δύο ομάδες του τελικού είναι οι καλύτερες με την πιο σταθερή πορεία στη διάρκεια της χρονιάς. Έχουμε να παίξουμε με μια ομάδα που παίζει καλό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Έχει τον κορμό κι έχει προσθέσει κάποια κομμάτια. Θα είναι ένα δυνατό παιχνίδι από δύο ομάδες που έπαιξαν καλά και που ακόμη κι όταν δεν έπαιζαν καλά, ήξεραν πώς θα διαχειριστούν το παιχνίδι. Έχουν ταλέντο. Η ομάδα με τα λιγότερα λάθη θα κερδίσει».

Σε ερώτηση σχετικά με την προσοχή που τραβάει η Ευρωλίγκα σε σχέση με το ΝΒΑ, τόνισε ότι «το μπάσκετ στην Ευρώπη δεν τραβάει την προσοχή όπως το ΝΒΑ. Ταυτόχρονα, όμως, μας προσφέρονται κίνητρα. Παίζουμε δυνατά, με στρατηγικές. Το παιχνίδι βασίζεται και στην σκέψη, στην ανάλυση κάθε παίκτη και του προπονητή».

Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» μίλησε και για τα προβλήματα που έχει η ομάδα του μετά τον χθεσινό δραματικό ημιτελικό με την Παρτιζάν, υπογραμμίζοντας πως «το παιχνίδι μας είχε πολλή ενέργεια, πάθος, θέληση. Ξοδέψαμε αρκετή ενέργεια. Πνευματικά, πιστεύω, θα συγκεντρωθούμε για να ξεκουραστούμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Δεν έλειψαν τα προβλήματα βέβαια. Ο Τεόντοσιτς έχει γαστρεντερίτιδα. Ελπίζουμε να είναι έτοιμος να βοηθήσει».

Τη φετινή χρονιά ο προπονητής των Πειραιωτών δουλεύει με δύο NBAers (σ.σ. Τσίλντρες και Κλέιζα) και θεωρεί πως «είναι μεγάλη μου χαρά που δουλεύω με δύο παιδιά που έχουν παίξει ΝΒΑ. Αλλά το σημαντικό είναι ότι έχουν έρθει Ευρώπη για να γίνουν καλύτεροι. Ο Τζος έχει πια έναν διαφορετικό τρόπο που αντιμετωπίζει το παιχνίδι. Κι ο Λίνας θα γίνει πιο αποτελεσματικός. Μας δίνουν δυνατότητα να είμαστε κι εμείς πιο αποτελεσματικοί. Βοηθούν και τους άλλους παίκτες, που έχουμε το ταλέντο να παίξουν ακόμη καλύτερα».

Για τα σημεία-«κλειδιά» του αυριανού τελικού, σχολίασε πως «δε σταματάω ποτέ να πιστεύω πως πάντα η άμυνα θα σε ακολουθεί. Τα πράγματα που μπορούν να σου δημιουργήσουν προβλήματα είναι μια χαμένη μπάλα. Αυτά θεωρώ πως όποιος τα ελέγξει έχει ίσως τις περισσότερες πιθανότητες να χαρεί την προσπάθειά του», ενώ πρόσθεσε επίσης πως από τον χθεσινό ημιτελικό «κρατάω το πάθος και τη θέληση να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Δε θέλω να κρατήσω τη νευρικότητα που είχαμε».

Παπαλουκάς: «Ιδανικό να κυνηγάμε το όνειρό μας»

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς των δύο ευρωπαϊκών τροπαίων και των 8 σερί συμμετοχών σε Final Four, δήλωσε πως «οι ομάδες την μεγαλύτερη σταθερότητα βρίσκονται στον τελικό. Έχουν χρόνια κι οι δύο να κερδίσουν τον τίτλο. Τον έχουν ανάγκη. Ελπίζω να κοντρολάρουμε το παιχνίδι. Η Μπαρτσελόνα μπορεί να "σκοτώσει" τον αντίπαλο. Εμείς έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια από πέρυσι σε όλα τα επίπεδα. Αξίζουμε που βρισκόμαστε εδώ».

Σχετικά με τα σημερινά γενέθλιά του (σ.σ. 8/5/77) και με το κομμάτι της τούρτας που θα αναλογούσε σε καθένα από τους συμπαίκτες του βάσει της χθεσινής απόδοσής του, σημείωσε: «Θα πρέπει να πάρω τεράστια τούρτα για να δώσω σε όλους. Για ποιον να πρωτοπώ; Για τον Τσίλντρες, για τον Μίλος, για τον Λίνας; Για τον Μπουρούση, που μας βοήθσε με τα ριμπάουντ; Όλοι έδωσαν το κάτι παραπάνω. Το σημαντικό είναι να είμαστε σοβαροί αύριο γιατί πραγματικά το αξίζουμε».

Αναφορικά με την κούραση από την χθεσινή συνάντηση με την Παρτιζάν, συνέχισε λέγοντας πως «ξέραμε ότι θα έρθουμε εδώ και ότι θα παίξουμε δεύτεροι. Όπως ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολα με την Παρτιζάν. Το παιχνίδι της Κυριακής είναι άλλη υπόθεση. Όλοι είμαστε κουρασμένοι. Είναι ιδανικό να κυνηγάμε το όνειρό μας, αλλά πιο επίπονο θα ήταν να έχεις χάσει τον ημιτελικό και να έχεις να δώσεις κι άλλη αναμέτρηση».

Για την αυριανή «μάχη» στη θέση «1», έχοντας απέναντί του τον Ρίκι Ρούμπιο, ο «Τεό» είπε: «Ο Ρούμπιο είναι the next best thing μαζί με τον Τεόντοσιτς. Χαίρεσαι να τους βλέπεις να παίζουν. Εγώ αυτό το παθαίνω με τον Μίλος και στις προπονήσεις μαζί του. Έχουμε μια διαφορά στην ηλικία. Αυτός θα προσπαθήσει να παίξει με την ενέργειά του, εγώ με την εμπειρία μου. Αλλά οι ομάδες κερδίζουν αυτά τα πρωταθλήματα».

Σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση που μπορεί να έχει ο αυριανός τελικός με τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» υποστήριξε πως Παπαλουκάς «αυτό στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με εμάς. Μακάρι να μπορούσε ένα παιχνίδι να αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα και στον κόσμο. Εμείς εδώ κάνουμε το χόμπι μας. Στην Ελλάδα κάποιοι παλεύουν για να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση. Το πιο εύκολο που μπορώ να πω είναι να κερδίσουμε για να τους δώσουμε χαρά. Αλλά χαρά θα τους δώσει αν αλλάξουν το βιωτικό επίπεδό τους».

Πασκουάλ: «Να μη ξαναζήσουμε τη Ρώμη»

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Τσάβι Πασκουάλ, δήλωσε: «Ξέρουμε ότι οΟλυμπιακός είναι δύσκολος αντίπαλος και πλήρης σε κάθε θέση. Ξέρουν να προσαρμόζονται σε κάθε ματς. Ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα αδύναμα σημεία του αντιπάλου. Θα είναι από τους μεγάλους τελικούς που μπορεί να φανταστεί κανείς, μια διαφήμιση για το μπάσκετ».

Οι Καταλανοί είχαν ηττηθεί από τον Ολυμπιακό στον τελικό του 1997 στη Ρώμη κι ο Ισπανός τεχνικός τόνισε πως «εμείς το "φωνάζαμε" ότι θέλουμε να φτάσουμε εδώ. Θυμάμαι το αίσθημα αποτυχίας στην Ρώμη. Θα προσπαθήσουμε να μη το ξαναζήσουμε».

Αναλύοντας εν τάχει τους «ερυθρολεύκους», ο προπονητής των πρωταθλητών Ισπανίας είπε πως «οΟλυμπιακός είναι μια ομάδα με ταλαντούχους παίκτες. Έχουν δυνατούς παίκτες στο "1" και στο "2". Έχουν πολυτάλαντους παίκτες. Και στο "3", "4" και "5" έχουν δύναμη. Θα είναι από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς των τελευταίων χρόνων».

Μάικλ: «Όποιος το θέλει περισσότερο, να το δείξει στο παρκέ»

Ο γνώριμός μας από τη θητεία του σε Περιστέρι και Μακεδονικό, Πιτ Μάικλ, εν όψει του αυριανού τελικού του Final Four με τον Ολυμπιακό σημείωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ολυμπιακό για την πρόκριση. Οι δύο ομάδες δίνουν μάχες, ξέρουν να κερδίζουν. Ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι το χθεσινό. Το αμυντικό παιχνίδι ήταν καλό, το επιθετικό λιγότερο καλό. Τέλος πάντων. Αν θέλει να φτάσει κανείς μέχρι το τέλος, θα πρέπει να δείξει τι μπορεί να κάνει. Ανυπομονώ».