«Μη παρέμβαση ισοδυναμεί με κατάργηση της σύνταξης» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την έγκριση των αλλαγών στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνονται:
Αύξηση στο μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 61,4 χρόνια, που είναι σήμερα, στα 63,5 έως το 2015. Το γενικό όριο ηλικίας παραμένει στα 65.
Θεσπίζεται βασική σύνταξη 360 ευρώ, η οποία θα χορηγείται ανεξαρτήτως εάν ο συνταξιούχος έχει έστω και ένα ένσημο και με τα εισοδηματικά κριτήρια που έχει σήμερα ο ΟΓΑ (5.000 ευρώ κατά άτομο, 10.000 ευρώ ανά οικογένεια).
Θεσπίζεται αυτόματος μηχανισμός σύνδεσης της αυξομείωσης του προσδόκιμου με την παραμονή στην εργασία, αρχής γενομένης το 2020.
Από 1.1.2011 επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες για τις οποίες προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος ασφάλισης, που υπολείπεται του ορίου για τη συνταξιοδότηση για κύρια σύνταξη.
Δίδεται η δυνατότητα παραμονής στην εργασία – και στο δημόσιο τομέα - και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, από οποιοδήποτε νόμο ή καταστατικό κι αν αυτά προβλέπονται και για όλους τους φορείς του δημοσίου (δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ).
Αμέσως μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με στόχο οι αλλαγές που επιφέρει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2018.