Υπερψηφίστηκε, με 172 ψήφους υπέρ, 121 κατά και 3 «παρών» το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η Ντόρα Μπακογιάννη, αντίθετα με την κομματική στάση της Νέας Δημοκρατίας, και στη συνέχεια διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και από το κόμμα. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι και διεγράφησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Εκρηκτική ήταν η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της προηγούμενη κυβέρνησης για τα «εγκλήματα» που οδήγησαν την οικονομία σε κατάρρευση. «Σήμερα χρεοκοπεί ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα αναδιανομής δανεικών κι εσείς το δημιουργήσατε», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

Ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε ότι θα σταλούν στον εισαγγελέα υποθέσεις κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και έθεσε το δίλημμα «ή ψηφίζουμε ή καταδικάζουμε τη χώρα σε χρεοκοπία».
Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός σχολίασε για την αρνητική θέση της ΝΔ απέναντι στο νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα. «Ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι ως αντιπολίτευση. Λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε ως αντιπολίτευση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμησε πως «καθημερινά βλέπω στα υπουργεία να αναδύεται η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου που επικρατούσε» και τόνισε ακόμα ότι μέσα στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ «φτιάχτηκε ένα δεύτερο δημόσιο», με διορισμό επιπλέον 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και 100.000 νέων συμβασιούχων.
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «είναι η αμηχανία που σας γυρίζει πίσω στο παλιό ΠΑΣΟΚ. Μας βάζετε πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και γι’ αυτό δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο».
«Φωνάζατε ότι λεφτά υπάρχουν και σήμερα έρχεστε να μας κάνετε μάθημα υπευθυνότητας», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

«Η ελληνική οικονομία παρομοιάστηκε με τον Τιτανικό επί των ημερών σας από τον υπουργό Οκονομικών που καλό θα ήταν τόσο καιρό να μη μίλαγε στο εξωτερικό… Συζητάμε την εξάρτηση της χώρας από ξένους ελεγκτικούς μηχανισμούς… Ζούμε σε εποχές σύγχυσης, ιστορικών μεταβολών, σε τέτοιους καιρούς οφείλουμε να προσφέρουμε στο λαό πειστικότερη εναλλακτική πρόταση» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα «πρέπει να μιλήσουμε για τη νέα μεταπολίτευση, να ακούσουμε τον κόσμο» και είπε «ναι» σε Βουλή 200 βουλευτών, στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και σε αναθεωρητική Βουλή «για να περάσουμε τις αναγκαίες τομές».
«Για το χθες δεν ξέρω ποιος φταίει. Αλλά δεν θα αφήσω αναπάντητα όσα είπατε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και απάντησε με σκληρό τρόπο σε όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για την πορεία των spread, τις υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, τα «δώρα σε συνδικαλιστές και τις σπατάλες από υπουργεία.

«Στον εισαγγελέα όσοι μας οδήγησαν στην κρίση»
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός είπε πως θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα όσοι ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για εκδίκηση αλλά για επιθυμία του λαού.